מצפה הכוכבים ברקת - קוד מצפה רשמי Bareket observatory IAU B35

הגורם לתופעת ההילה (טבעת) מסביב לירח או השמש

 הילה מסביב לירח - או השמש - הנו סימן לענני נוצה דקים, הנעים גבוה מעל ראשינו. יש הטוענים כי זהו גם סממן אשר יכול להעיד על סופות וממטרים העומדים להתרחש בקרוב.

טבעת או מעגל של אור סביב השמש או הירח - מכונה גם בשם הילה (Halo). הילות שמש וירח הן תופעות נפוצות למדי, ועם זאת נראה כי מצליחה להפתיע ביופיה בכל פעם מחדש.

 

 

 


מה גורם להילה סביב השמש או הירח?

 

הילות הן סימן לענני נוצה המכונים גם בשם צירוס (Cirrus , הפניה למאמר באנגלית) גבוהים, הנעים ברום הגדול מ-6000 מטרים מעל ראשינו.


עננים אלה מכילים גבישי קרח זעירים רבים. ההילות שאנו רואים נגרמות כאשר אור השמש עובר בגבישי הקרח באטמוספירה.

הילה מסביב לירח
תמונה: הילה מסביב לירח, ממצלמת השמים בשידור חי. לעיתים ניתן לראות הילה גם מסביב לשמש

הקצה הפנימי של ההילה הנו מודגש יותר וצבעו אדמדם. מעבר אליו ההילה מתפוגגת בהדרגה.
ניתן להבחין בכך שהשמים בתוך ההילה כהים יותר מאשר מחוץ לה (בהירות נמוכה יותר), זאת מכיוון שגבישי הקרח באזור זה מחזירים אלינו חלק קטן יותר מקרני האור. ראו הסבר מטה.

 



 

ענני נוצה


ענני נוצה/צירוס הם עננים דקים, הנישאים ברוחות חזקות לצורות הנראות לרוב כמו פסים ארוכים. ונחלקים למספר תתי סוגים שונים.

 

הצירוס הנו ענן אשר אינו נוטה להוריד גשם ומורכב מגבישי קרח קטנים. כאשר ישנן טורבולציות בגובה רב עננים אלו לובשים צורה כדורית - צִירוּקוּמוּלוּס.

 

לפעמים ענן הצירוס מכסה שטחים רחבים ואז הוא מכונה בשם צִירוּסְטָרָטוּס. כאשר הירח או השמש ניתנים לצפייה בשעה שענני הנוצא נמצאים בשמים - נוצרת הילה מקסימה סביבם.

 

סרטון - עננים מעל מצפה הכוכבים, במהלך יממה שלמה


עננים   
איור: סוגי עננים. לחצו להרחבה

 

 


הילה מסביב לירח

 

ההילה הנה תופעה אופטית, הנוצרת כתוצאה משתי תופעות פיסיקליות עקריות - שבירת אור והחזרת אור, מגבישי הקרח באטמוספירה. האור נשבר בגבישי קרח הקסגונליים וגם מוחזר מהם לעין הצופה.

על גבישי הקרח להיות מסודרים באופן מסוים ביחס לצופה בכדי שזה יראה את ההילה, כך נוצר מצב שצופים שונים - רואים הילות שונות בזמן נתון.

בדומה לקשת בענן (גם בקשת קיימת נפיצה, עם זאת בד"כ בטיפוניות מים).

 

מכיוון שבהירותו הנראית של הירח קטנה יחסית, הילות ירח הן לרוב חסרות צבע, עם זאת ניתן להבחין לעיתים בצבע אדום בחלק הפנימי ובצבע כחול בצד החיצוני של ההילה.
צבעים אלו הנם בולטים יותר בהילות סביב השמש.

 

סרטון - הילת ירח

 

 

שבירת האור באטמוספרה של כדור הארץ הנו גם הגורם לצורה ה'פחוסה' (אובלית) של השמש והירח בזמן שקיעה או זריחה.
קרני האור המגיעות מהחלק התחתון של הירח או השמש עוברות שבירה חזקה יותר באטמוספרה. וכתוצאה מכך נראות גבוה יותר בשמיים ביחס לחלק העליון.

 

להרחבה:
אופטיקה של טלסקופים
מופעי הירח ולוח השנה העברי


  rainbow_horizonתמונה: 'קשת בענן'. ניתן לראות קשת נוספת בצד שמאל של התמונה. מצב זה מכונה בשם קשת כפולה

 

 

 הילת 22º מעלות

 

ההילה הנוצרת מסביב לירח במופע מלא מכונה גם בשם הילת 22 מעלות. זאת מכיוון שערך הגודל הזוויתי של רדיוס ההילה בשמים הנו 22º, ביחס לצופה מהארץ. ככל שבהירות הירח גדלה כתלות במופעו במהלך החודש העברי - כן תגדל בהירות ההילה.

הקצה הפנימי של ההילה הנו מודגש יותר וצבעו אדמדם. מעבר אליו ההילה מתפוגגת בהדרגה. השמים בתוך ההילה כהים יותר מאשר מחוץ לה (בהירות נמוכה יותר), תופעה זו נגרמת כתוצאה מכך שגבישי הקרח ההקסגונליים באזור זה מחזירים לעיננו חלק קטן יותר מקרני האור.

חלק גדול מקרני האור נשבר בזווית כוללת של 22°, וזו הסיבה להופעת ההילה כמעגל של אור בזווית זו סביב מקור האור. זו גם זווית השבירה (הממוצעת) המינימלית בגביש הקרח, ולכן העיגול שמוגבל על ידי ההילה הנו חיוור ביחס לחלקה החיצוני.
 
הילות רדיוס 22 מעלות ניתנות לצפיה בכל רחבי העולם ולאורך השנה כולה. חפש אותן בכל פעם שהשמים מכוסים בענני נוצה דקים - ענני הצירוס מכילים גבישי קרח אפילו באקלימים החמים.
ההילה המתוארת במאמר זה הנה נצפית תמיד באותו הקוטר, ללא קשר למיקומה היחסי בשמים. עם זאת לפעמים רק חלקים מהמעגל השלם גלויים לצופה.


 

 

 

פעילות

ענן בבקבוק

 

 

 

 

 


להרחבה


- מדידת קוטר הירח והשמש באמצעות כף היד
- גלריית תמונות של תופעות אטמוספיריות
- הילת 22 מעלות - הסבר פיסיקלי (אנגלית)
       



 

השתמשו בפלניספרה - מפת הכוכבים הסובבת בכדי למצוא את קבוצת הכוכבים ברבור.זוהי קבוצה האופיינית לשמי הקיץ, וממקום ללא זיהום אור ניתן לראות את שביל החלב עובר דרך הקונסטלציה השתמשו בטלסקופ בהגדלה בין...
קרא עוד...
אלביראו - כוכב כפול
הידעת!
דיאגרמת HR הרצשפרונג ראסל - עקומה העומדת על הקשר בין בהירותם המוחלטת של הכוכבים אל מול סוגם הספקטראלי. ראו גם מאמר בנושא פוטומטריה וספקטרוסקופיה של כוכבים.הרחבה בנושא :דיאגרמת הרצשפרונג-ראסל - Hertzsprung Russell Diagram, HR Diagram חקרו את הנושא בסרט ה V.O.D "שידור ישיר של גרמי השמיים העמוקים" שערך טלסקופ האינטרנט הישראלי של מצפה הכוכבים ברקת ל-NASA. כחלק...קרא עוד