מצפה הכוכבים ברקת - קוד מצפה רשמי Bareket observatory IAU B35

גלקסיות – מבנה גודל וצורה

גלקסיית שביל החלב - הינה עצומה בגודלה, צורתה כדיסקה צפופה והיא מאוכלסת בכוכבים רבים. זאת כולל את השמש שלנו וכמובן את מערכת השמש עצמה.

בנוסף לשמש שלנו (הנמצאת כאמור במערכת השמש), כמאה מיליארד כוכבים נוספים חולקים עמנו את גלקסיית שביל החלב !


milkyway

תמונה : שביל החלב, חלק מהגלקסיה שלנו. צילום : מצפה הכוכבים ברקת.

 

השם שביל החלב ניתן על – סמך הרושם העז המשאיר מראה הגלקסיה שלנו בשמי הלילה הבהירים: רצועת אור ערפילית ולבנה מתמשכת, החוצה את השמיים.

אותה רצועת אור נובעת בעיקר מאור הכוכבים שבגלקסיה שלנו, כה רחוקים ועמומים עד כי לא ניתן להפרידם והם נראים כשביל אחד בהיר ומתמשך בשמיים.

בתמונה: שביל החלב. ניתן להבחין בטקסטורה המורכבת שלו.

 

מערכת השמש שלנו שוכנת באחת מהזרועות של גלקסיית שביל החלב.

התמונה מעלה מראה ביתר פירוט את מרכז שביל החלב הנמצא במרחק של מעל 20,000 שנות אור מאתנו. ניתן לראות כוכבים, ענני גז ואבק שחור המסתיר את אור הכוכבים מאתנו, בחלק מן המקומות.

 

את שביל החלב ניתן לראות בין בלתי מצוידת בעיקר בלילות קיץ בהירים ללא ירח במקומות ללא זיהום אור.

שביל החלב 'נפרש' בשמי הלילה בקבוצת פרסאוס, קסיופיה וקפאוס. ראה רשימת קבוצות הכוכבים.

 

ליד קבוצת הכוכבים ברבור (הצלב הצפוני) שביל החלב מתפצל לשתי זרועות. החלק הבהיר ביותר של שביל החלב נמשך מברבור ועד לקבוצת עקרב וקשת.

עד שנות ה-20 של המאה הקודמת שיערו כי לשביל החלב צורה גלילית, כאשר השמש נמצא במרכזו.

לקראת סוף המאה ה-20 החלו האסטרונומים להכיר בעובדה כי למעשה שביל החלב גדול, הרבה יותר משחשבו, ומיקומה של השמש כלל איננו במרכז.

 

נמצא כי גודלה של גלקסיית שביל החלב עומד על כ100,000- שנות אור (כלומר : אם גוף יכול היה לנוע במהירות האור, היה חוצה אותה לאחר כמאה אלף שנה !) ויתרה מכן – מערכת השמש נמצאת הרחק ממרכז הגלקסיה, כ-25,000 שנות אור. כמו – כן התברר שהגלקסיה צרה מאוד ביחס לקוטרה העצום – 2,100 שנות אור בלבד.

 

 

m51

תמונה: גלקסיית המערבולת, M51. צילום: מצפה הכוכבים ברקת.

 

 

גלקסיית שביל החלב הינה גלקסיה ספיראלית גדולה.

לא ניתן לצלמה באופן ישיר מכיוון שאנו עוד לא יצאנו אפילו מגבול מערכת השמש, אך ניתן ליצור סימולציות מחשב המראות כיצד ייתכן ונראית הגלקסיה שלנו.

 

לגלקסיית שביל החלב זרועות לולניות וליבה בהירה, בעל מוט מרכזי, שם ריכוז הכוכבים גדול יותר מן ריכוז הכוכבים בזרועות עצמן. בלב הגלקסיה יש גם ככל הנראה יותר ענני גז ואבק בינכוכבי.

דיסק הגלקסיה משתרע כאמור על קוטר של כ-100,000 שנות אור ומוקפת ככל הנראה על ידי ענן גדול יותר של מימן "הילת הגלקסיה" אשר בו מפוזרים צבירי כוכבים כדוריים ורק מעט כוכבים בודדים. אותו ענן עשוי להיות גדול פי שניים מגודל דיסקת הגלקסיה עצמה.  

 

גלקסיית שביל החלב חוגגת כ-12 מיליארד שנים (לפחות) להיווצרותה, מעט לאחר היווצרות היקום.

מערכת השמש מקיפה את מרכז גלקסיית שביל החלב במהירות אדירה של כ-750,000 קילומטרים לשעה אך גם במהירות זו המסע לוקח כ-200 מליון שנים להקפה אחת.

 

 

rsz_galaxy_cluster

בתמונה: צביר גלקסיות ליד קבוצת הכוכבים בתולה. ניתן לראות עשרות גלקסיות קטנות וחיוורות. צילום : מצפה הכוכבים ברקת במכבים

 

 

 

מיקומה של הגלקסיה NGC891 (ראה תמונה מטה) ביחס לגלקסיית שביל החלב מאפשר לנו להציץ אל תוך תוכה מן הצד ובכך לראות את זרוע האבק המרכיבה את הגלקסיה.

כך ככל הנראה נראית גם גלקסיית שביל החלב, הגלקסיה שלנו.  NGC891 ממוקמת כארבע מעלות מהכוכב גאמא אנדרומדה.

 

ngc891

תמונה : הגלקסיה NGC891, מעניקה מבט מדהים מן הצד. צילום : מצפה הכוכבים ברקת במכבים

 

 

 

הזרועות של גלקסיית שביל החלב מכילות כמויות גדולות של גז ואבק (עננים מולקולאריים), קבוצות של כוכבים צעירים, צבירי כוכבים פתוחים, ערפיליות מדהימות ואת שרידיהם של כוכבים שהתפוצצו לפני זמן רב.

בלב הגלקסיה, צפוף הכוכבים, יש ענני גז המסתירים את סודותיה. לכן לא ניתן לראות מה קורה באותם אזורים באופן ברור בצורה ישירה. עובי הליבה עומד על כ-6,000 שנות אור.

בכדי לגלות את התופעות המעניינות שמתרחשות בקרבה של הגלקסיה האסטרונומים משתמשים בשיטות מיוחדות.

 

מכיוון ולא ניתן לראות את מרכז הליבה באור "רגיל" (האור הנראה) כמו שעין האדם מסוגלת לקלוט, פנו המדענים אל טלסקופים מיוחדים, אשר קולטים קרינת אינפרה אדום, רדיו ואפילו קרינת רנטגן. 

 

m31_core

בתמונה: גרעין הגלקסיה M31 אנדרומדה, כפי שצולם באור נראה ('אור לבן') במצפה הכוכבים ברקת במכבים

 

 

במרכז הליבה יש מקור הפולט קרינת רדיו בעוצמה גבוהה, ממוקם בקבוצת הכוכבים קשת. אותו מקור רדיו מוקף על – ידי ערפילית בצורת שלוש זרועות לולייניות שאורכן כמה שנות אור בלבד.

אסטרונומים מדדו את מהירות תנועתם של מעל ל-200 כוכבים בליבת גלקסיית שביל החלב ומצאו כי הם נעים בחלל במהירות גדולה פי 10 מכוכב ממוצע.

מהירות זו יכולה להיגרם רק על – ידי הימצאות מאסה אדירה באותו אזור קטן יחסית, מדובר על מסה של 2 מליון שמשות לפחות!

 

כל זאת הוביל את האסטרונומים למסקנה כי במרכז גלקסיית שביל החלב ישנו ככל הנראה - חור שחור.

 

rsz_m32_in-cluster

תמונה : צביר כוכבים בגלקסיית אנדרומדה - NGC206, גלקסיה שכנה לשביל החלב. צילום : מצפה הכוכבים ברקת במכבים

 

 

מומלץ : חקרו עוד את הנושא בסרט ה V.O.D "שידור ישיר של גרמי השמיים העמוקים" שערך טלסקופ האינטרנט הישראלי של מצפה הכוכבים ברקת. כחלק מהשידור המיוחד צילם הטלסקופ גרמי שמיים כגון גלקסיות, ערפיליות, צבירי כוכבים ואפילו אסטרואיד. תוך כדי הסרט הופנו שאלות מהצופים וניתנו הסברים מפי אסטרונום

 


- מידע נוסף על גלקסיות באסטרונט (אסטרונומיה נט)

 

 

מרחק צביר הכוכבים הכדורי העתיק M13 מאתנו הנו כ-22 אלף שנות אור. ערך בהירותו הנראית 5.8+ מגניטודה. זהו צביר בהיר יחסית וקל למציאה. השתמשו בפלניספרה - מפת הכוכבים הסובבת בכדי למצוא את קבוצת הכוכבים הרקולס...
קרא עוד...
M13 - צביר הכוכבים בהרקולס
הידעת!
כוכב הלכת אורנוס - כוכב הלכת אורנוס מיוחד ביחס לשאר הפלנטות בכך שהוא "נטוי על צידו". ציר הסיבוב שלו סביב עצמו כמעט תמיד רדיאלי לשמש, בניגוד למסלולי ההקפה של שאר כוכבי הלכת. קרא עוד