מצפה הכוכבים ברקת - קוד מצפה רשמי Bareket observatory IAU B35

מדידת המרחק לכוכבים - מבוא

 מכיוון שלא ניתן למדוד את המרחק לכוכבים מחוץ למערכת השמש באמצעות כלים מחיי היום יום, כגון  סרט מדידה או מד מרחק (לייזר) אסטרונומים משתמשים בשיטות יצירתיות למדידת המרחק אל הכוכבים.

לשם כך עושים שימוש במספר שיטות, במאמר קצר זה נדון בשתיים מהן:

 

 

1. לפי הפרלקסה של הכוכבים : מתאים רק לכ- 8000 כוכבים הקרובים אלינו ביותר (טריגונומטריה).

שיטת הפרלקסה מבוססת על כך שעצם קרוב יחסית נראה נע ביחס לרקע עם תזוזת הצופה- כדה"א. 

באסטרונומיה, העצמים הקרובים הם הכוכבים הסמוכים שאליהם נמדד המרחק הנצפה על רקע הכוכבים המרוחקים מהם. תנועת הצופה מבוססת על תנועת כדה"א במסלולו.

תנועה זו יוצרת שינוי ידוע וגדול דיו במיקום הצופה. כאשר כדה"א נמצא בצד אחד של מסלולו, נמדדת הזווית כלפי הכוכב ביחס לכוכבי הרקע.

כאשר כדה"א נמצא בצד השני של המסלול חוזרים על המדידה שנית (בד"כ לאחר 6 חודשים). על סמך התצפיות מחשבים את המרחק בטריגונומטריה.

  

 

2. על-פי השוואת כוכב לא ידוע לכוכב שהמרחק אליו ידוע : פענוח קרני האור מהכוכבים מאפשר לסווג אותם לכמה סוגים שונים - הסוגים הספקטרלים OBAFGKM.

 הכוכב הלא ידוע מסווג תחילה עפ"י סוגו הספקטראלי ואז משווים אותו לכוכב שמרחקו ידוע משיטת הפרלקסה שזוהה קודם לכן.

אם מניחים שלכוכב בעל אותו סוג ספקטראלי יש בהירות עצמית שווה ניתן לקבוע את המרחק לכוכב עפ"י ההפרש שבין הבהירות העצמית והבהירות הנראית!.

בדרך זו נוכל לקבוע למשל את המרחק לצביר הכוכבים הפליאדות.

 

 

paralax 

איור : מדידות בשיטת הפרלקסה 

 

 

כיצד נוכל למדוד את המרחק לצביר הכוכבים  M45 'הפליאדות' ?   קראו את המאמר בנושא פוטומטריה ומרחקים, וגלו בעצמכם!

 

 


להרחבה


- רזולוציית הצילום של מצלמת CCD דידיטאלית וטלסקופ
- מדידת קוטר הירח, שמש או נגה
- מדידת המרחק לירח, שמש או נגה 

 

 

מרחק הערפילית M8 מאתנו הנו כ-4,100 שנות אור, ערך בהירותה הנראית 6+ מגניטודה. השתמשו בפלניספרה - מפת הכוכבים הסובבת בכדי למצוא את קבוצת הכוכבים קשת (Sagittarius). זוהי קבוצה האופיינית לשמי הקיץ, וממקום ללא זיהום אור ניתן...
קרא עוד...
M8 - ערפילית הלגונה
הידעת!
ליקוי שמש - ליקוי חמה - זוהי תופעה מדהימה בה הירח עובר בדיוק בקו הראייה הגיאומטרי בין הצופה בכדור הארץ לבין השמש. הירח מסתיר את רוב אור השמש מאתנו ונראה כי הוא 'אוכל' את השמש כולה!בתרבויות שונות העניקו הסברים מעניינים לתופעת ליקוי החמה. לדוגמה - עמים מסויימים במזרח העתיק, האמינו כי דרקון ענק אוכל את השמש ולכן היא נעלמת.עם זאת הקדמונים ידעו...קרא עוד