מצפה הכוכבים ברקת - קוד מצפה רשמי Bareket observatory IAU B35
מונח תיאור
הארה
דרך להצגת בהירות של גוף באסטרונומיה. הבדל של 1 מגניטודה = בהירות הגדולה פי 2.5 לערך.
הארה נראית

עוצמת ההארה של אובייקט כפי שנראית מכדור הארץ. עוצמת ההארה הנראית תלויה במרחקו של הכוכב מאיתנו ובהארה העצמית שלו. כוכבים בעלי בהירות נראית שווה, נראים לכאורה מרוחקים מאתנו מרחק שווה. כוכב רחוק למדי ובעל בהירות גדולה, נראה בצפייה בלתי אמצעית כאילו מרחקו מאתנו שווה למרחקו של כוכב חיוור, יחסית, הקרוב בהרבה אל כדה"א.

ההארה המוחלטת

ההארה המוחלטת של כוכב - היא בהירותו של הכוכב הנבדק, כפי שהיה נראה אם היה נתון במרחק של 10 פרסק (1 פרסק=3.2~ שנות אור) מאיתנו.

הזוהר הצפוני

תופעת הזוהר הצפוני (Aurora Borealis) מופיעה במהלך סופות גיאומגנטית, כאשר השדה המגנטי של כדור הארץ רוטט בתגובה למשב החלקיקים של רוח השמש.

בתופעה זו נראות מעין רצועות בהירות וצבעוניות, הנעות בשמים.

החבורה המקומית

צביר הגלקסיות המקומי, בו נמצאת בין היתר גלקסית שביל החלב וגלקסית אנדרומדה.

היום הארוך ביותר

ה-21 ביוני הוא טווח הזמן בו מתקיים היום הארוך ביותר בשנה.
במשך תקופה זו, (אשר נעה בין התאריכים 20-23 ביוני): נוטה מחציתו הצפונית של כדור הארץ אל השמש ביחס למחצית הדרומית, ונחשפת לאור השמש במשך שעות רבות יותר ביחס לתקופת החורף.
יש המחשיבים יום זה כתחילתו הלא רשמית של הקיץ.

היום הקצר בשנה

ה-21 בדצמבר הוא טווח הזמן בו מתקיים היום הקצר ביותר בשנה, בחצי הצפוני של כדור הארץ.
במשך תקופה זו, (אשר נעה בין התאריכים 21-23 בדצמבר): נוטה מחציתו הצפונית של כדור הארץ הרחק מהשמש ביחס למחצית הדרומית, ונחשפת פחות שעות לאור השמש ביחס לתקופת הקיץ.

הירחים הגלליאניים

בשנת 1610, לאחר שכיוון גליליאו גליליי את הטלסקופ שלו אל עבר כוכב הלכת צדק - הוא הבחין בסמוך לפלנטה ב-3 נקודות אור בהירות, אותן זיהה בהתחלה בתור כוכבים. לאחר מעקב זהיר שארך כשבוע ימים, גילה גלילאו שאותם עצמים מקיפים את צדק ומכאן הסיק שאלו הם למעשה ירחים.
בחודש מרץ באותה השנה גלילאו פרסם את הגילויים שלו בספר "Sidereus Nuncius ".

צדק

הכתם האדום הגדול

המאפיין הבולט ביותר של כוכב הלכת צדק היא "העין האדומה הגדולה" - סערה אדירת ממדים באטמוספרת צדק המתרחשת כבר מעל לשלוש מאות שנים. הסערה הזו כה גדולה עד כי כדור הארץ יכול להיכנס לתוכה (קוטר) כמעט פעמיים וחצי. 

jupiter grs 1419298414

בצדק מתחוללים ברקים ללא הרף ובעוצמות אדירות, האטמוספרה העליונה מכילה אמוניה (תרכובת של חנקן ומימן) שקופאת ויוצרת צורות צבעוניות ומדהימות.

הסדרה הראשית

תיאור של סדרת כוכבים המופיעה בדיאגרמת הרצשפרונג-ראסל (דיאגרמת HR). סדרת הכוכבים הנמצאים בסדרה הראשית מציינת קורלציה בין הבהירות המוחלטת, טמפרטורה, קוטר וסוג ספקטרלי של הכוכבים.

התקבצות

בהיבט פלנטרי: מצב בו נמצא גרם שמיים מסוים באותה עליה ישרה עם השמש.

וויזואלית בשמים: הפלנטות בהתקבצות יראו קרובים האחד לשני. המרחק הזוויתי (Angular Distance) הינו קטן.