כיצד ניתן לצלם ליקוי חמה? דרכים לצילום השמש
לשמש בהירות נראית כה גדולה עד כי לא ניתן להסתכל עליה בעין בלתי מצוידת מבלי לגרום לנזק בלתי הפיך לעין. עם זאת מה לגבי צילום השמש?
מסתבר שבעוד אנשים רבים מודעים לסכנה בצפייה בלתי אמצעית בשמש - הם עשויים להיות פחות בררניים לגבי המצלמות שלהם.
דהיינו עשויים לנסות לצלם את השמש דרך הטלסקופ ללא אמצעי הגנה מתאימים או לצפות בשמש דרך עינית המצלמה. במדריך זה נסביר כיצד ניתן לצלם את השמש, ליקוי חמה חלקי או טרנזיט של כוכבי הלכת בבטחה ללא סיכון העין או המצלמה.
מומלץ: קורס מבוא לאסטרונומיה וצילום אסטרונומי למבוגרים
צילום השמש
פתרונות מאולתרים כגון זכוכית מפוייחת, תשליל (נגטיב) וכל ציוד שאינו מיועד לתצפית בטוחה בשמש - אינם מתאימים לצפייה בשמש ויכולים לגרום לנזק לעין ולציוד, ואפילו לעיוורון.
להלן דרכים פופולאריות לצילום השמש:
1. פילטר שמש מיוחד לטלסקופים : שקף הניתן להרכבה על טלסקופ קיים.
2. טלסקופ לצפייה בשמש : טלסקופ עדשות המכיל פילטר מיוחד לצפייה בשמש.
3. הקרנת דמות השמש באמצעות מראה: ראו מאמר בנושא הקרנת השמש עם מראה בכדי לצפות בליקוי חמה
הקרנת דמות השמש באמצעות מראה
אורך מוקד ורזולוציה
גודל דמות השמש המתקבלת בצילום תלוי באורך המוקד של הטלסקופ. ככל שאורך המוקד גדל כך תתקבל דמות גדולה יותר, נציין כי אורך המוקד משפיע בין היתר על רזולוציית הצילום.
הגודל הזוויתי של השמש הינו כחצי מעלת קשת בלבד, והיא נראית קטנה בשמיים. אם ברשותכם מצלמת DSLR דיגיטלית תצטרכו להשתמש בעדשה עם אורך מוקד של 200 מ"מ לפחות בכדי לקבל גודל סביר של דמות השמש בתמונה.
לקבלת פרטים רבים יותר ניתן לצלם עם עדשה בעלת אורך מוקד 600מ"מ או אפילו בעלת אורך מוקד 1000מ"מ. במקרה זה יהיה פשוט יותר לצלם עם טלסקופ.
ראו איור הממחיש כיצד תראה השמש בצילום עם עדשות שונות:
איור: הגודל היחסי של השמש כתלות באורך המוקד של הטלסקופ/עדשה
להרחבה - רזולוציית צילום של טלסקופ ומצלמה דיגיטלית
זמן חשיפה
זמני החשיפה יהיו תלויים בבהירות של השמש במועד הצילום (שימו לב - בהירות האובייקט משתנה בעת ליקוי חמה), והרגישות של המצלמה ISO.
בכל מקרה יש להגן על שבב המצלמה באמצעות פילטר ייעודי וכן על גוף המצלמה מהתחממות יתר.
היתרון הגדול של המצלמות הדיגיטליות הוא שניתן לראות את התוצאות בזמן אמת, כך שניתן להתנסות בהגדרות שונות ולראות מתי מתקבלת התוצאה הטובה ביותר.
הגדירו למצלמה זמן צילום ידני, והתחילו מזמני צילום קצרים מאוד (1/500 השנייה). הגדילו את זמן החשיפה במידת הצורך. החשיבות בהגדרת זמן הצילום באופן ידני נובעת מכך שרוב התמונה הנה שחורה, ורק חלק קטן ממנה מואר.
האלגוריתם הקובע את זמן החשיפה ברוב המצלמות מתחשב בכל הפיקסלים ולא רק בבהירים, כך שהתמונה שתתקבל בצילום אוטומטי תהיה ברוב המקרים בהירה מדי (שרופה).
ערכו ניסויים טרם האירוע ורשמו את ההגדרות בהן קבלתם את התמונות הטובות ביותר של השמש.
ניסויים וצילום אסטרונומי
בהזדמנות זו תוכלו גם לערוך ניסוי למדידת המרחק אל השמש!
סרטים : ליקוי השמש וטרנזיט חמה - מהשידור הישיר שערך מצפה הכוכבים ברקת
פתרון "עשה זאת בעצמך"
ניתן להקרין את דמות השמש באמצעות מראה, ולצלם את הדמות המתקבלת. ראו מאמר בנושא הקרנת השמש עם מראה בכדי לצפות בליקוי חמה
*אזהרה – אין להתבונן בשמש ללא אמצעי הגנה מתאים, תצפית שמש ללא אמצעי הגנה מתאימים יכולה לגרום לנזק בלתי הפיך לעין ואף להתעוורות. המאמר אינו מהווה המלצה לצפייה או צילום השמש.